您现在的位置:首页 > >

黑龙江省哈尔滨市第六中学2018_2019学年高一英语上学期期中试卷(含解析)


内部文件,版权追溯

哈尔滨市第六中学校 2018-2019 学年度高一上学期期中考试 英语试题
注意事项: 1.答题前,考生先将自己的姓名,准考证号码填写清楚,将条形码准确粘贴在条形码区域内。 2.选择题必须使用 2B 铅笔填涂;非选择题必须使用 0.5 毫米黑色字迹的签字笔书写,字体工 整,笔迹清楚。 3.请按照题号顺序在各题目的答题区域内作答,超出答题区域书写答案无效;在草稿纸、试 题卷上答题无效。 4.保持卡面清洁,不要折叠、不要弄破、弄皱,不准用涂改液、修正带、刮纸刀。 第一部分:阅读理解(共两节,满分 40 分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的 最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 A Lost iPhone Unexpectedly, I lost my white iPhon5s in Midtown on Friday night. It had a blue green cover on it. There are many pictures of my son on it, and I’m heartbroken, Please return, no questions asked. Reward. Reply to: -2652255359craigslist.org Do you need a babysitter that you can trust? My name is Tina. I am a responsible babysitter that you can trust. If you are looking for someone dependable and affordable I am that person! I HAVE MORE THAN 30 YEARS OF EXPERIENCE (including disabled children) ! I am a retired Home Health Aid and absolutely love children. I work with my sister Iris who has also 20+years as a teacher’s assistant. WE LOOK FORWARD TO MEETINC YOU! Available 24 hours and flexible with fees! I am fully bilingual—Spanish/English. Please email me or call 712-867-7688. I BABYSIT ONLY AT MY HOME. I accept children from all ages. Fee starts from $100-$150 a week depending on the hours. I am very flexible and my fee can change. Feel free to contact me via email

-1-

or on my cell phone 566-67-1873 and we can work something out. Part-time Chinese Babysitter Wanted Part-time Chinese speaking babysitter needed to assist with one-year-old twins and to perform some light house work as needed. Assistance needed Fridays and occasional weekends. Please provide your salary expectation. College students are welcome to apply. Reply to: comm-encbq-2652113885 craigslist.org 1. Who posted the lost and found information? A. A teacher B. A kind woman D. A parent

C. A heartbroken girl

2. If you want to send your kids to the babysitter’s home, you can find one in______. A. Ad 1 C. Ad 3 B. Ad 2 D. Ad 4

3. What do we know about Tina? A. She can speak two languages. B. She lives alone now. D. She used to be a teacher’s assistant. .

C. She takes care of children over 3.

4. An applicant accepted by Ad 4 will have to A. be able to speak two languages C. work every weekend 【答案】1. D 【解析】 2. C

B. be a college graduate

D. look after two children 3. A 4. D

本文是一篇广告布告类阅读,介绍了四则广告布告“Lost iPhone、Do you need a babysitter that you can trust?、I BABYSIT ONLY AT MY HOME、Part-time Chinese Babysitter Wanted” 的具体信息。 【1 题详解】 推理判断题。根据第一则布告第三句“There are many pictures of my son on it, and I’m heartbroken…”可知发布者是一位孩子的家长,因为只有父母亲才会有孩子。故 D 项正确。 【2 题详解】 推理判断题。根据第三则布告“I BABYSIT ONLY AT MY HOME.”可知这位发布布告者只在自 己家里带孩子,符合题干中的要求。故 C 项正确。
-2-

【3 题详解】 细节理解题。根据第二则布告倒数第二句“I am fully bilingual—Spanish/English.”可 知 Tina 是一位能够讲西班牙语和英语的人,故 A 项正确。 【4 题详解】 细节理解题。根据最后一则广告中第一句“Part-time Chinese speaking babysitter needed to assist with one-year-old twins and to perform some light house work as needed.” 可知这则广告招聘一位讲汉语的保姆照顾一对一岁的双胞胎,故 D 项正确。 B. We can make mistakes at any age. Some mistakes we make are about money. But most mistakes are about people. Did Jerry really care when I broke up with Helen? When I got that great job, did Jim really feel good about it, as a friend? Or did he envy my luck? And Paul-why didn't pick up that he was friendly just because I had a car? When we look back, doubts like these can make us feel bad. But when we look back, it's too late. Why do we go wrong about our friends or our enemies? Sometimes what people say hides their real meaning. And if we don't really listen we miss the feeling behind the words. Suppose someone tells you, You're a lucky dog. That's being friendly. But lucky dog? There's a bit of envy in those words. Maybe he doesn't see it himself. But bringing in the dog bit puts you down a little. What he may be saying is that the doesn't think you deserve your luck. Just think of all the things you have to be thankful for another noise that says one thing and means another. It could mean that the speaker is trying to get you to see your problem as part of your life as a whole. But is he? Wrapped up in this phrase is the thought that your problem isn't important. It's telling you to think of all the starving people in the world when you haven't got a date for Saturday night. How can you tell the real meaning behind someone's words? One way is to take a good look at the person talking. Do his words fit the way he looks? Does what he says agree with the tone of voice? His posture(姿态)? The look in his eyes? Stop and think. The minute you spend thinking about the real meaning of what people to you may save another mistake.
-3-

5. This passage is mainly about A. how to interpret what people say

.

B. what to do when you listen to others talking C. how to avoid mistakes when you communicate with people D. Why we go wrong with people sometimes 6. According to the author, the reason why we go wrong about our friends is that .

A. we fail to listen carefully when they talk B. people tend to be annoyed when we check what they say C. people usually state one thing but means another D. we tend to doubt what our friends say 7. In the second paragraph, the underlined word it refers to A. being friendly C. a bit of envy B. lucky dog D. your luck .

8. When we listen to a person talking, the most important thing for us to do is .

A. notice the way the person is talking B. take a good look at the person talking C. mind his tone, his posture and the look in his eyes D. examine the real meaning of what he says based on his manner, his tone and his posture 【答案】5. C 【解析】 本文是一篇说明文,在日常交往中,我们经常会误解他人,文章告诉我们在于他人交往的过 程中要观察别人说话的表情、语调、姿态和眼神等,通过这些观察可以辨别出别人的真正想 法。 【5 题详解】 主旨大意题。文章前三句“We can make mistakes at any age. Some mistakes we make are about money. But most mistakes are about people.”告诉我们经常犯的错误都是关于人 的错误,在文章接下来的部分告诉我们如何辨别别人的言外之意。也就是说本文主要告诉我
-4-

6. C

7. C

8. D

们在于他人交往的过程中如何避免出现错误。故 C 项正确。 【6 题详解】 推理判断题。根据第二段前三句“Why do we go wrong about our friends or our enemies? Sometimes what people say hides their real meaning. And if we don't really listen we miss the feeling behind the words.”可知人们所说的话会隐藏他们真实的含义,如果 我们没有真正理解,我们可能就会错过真实的含义,这也是我们为什么会和朋友产生误解的 原因。故 C 项正确。 【7 题详解】 猜测词义题。根据划线前句和划线句“There's a bit of envy in those words. Maybe he doesn't see it himself.”可知在别人说你是幸运儿的时候,实际上是有点嫉妒的含义的, 但是他自己并没有感觉到这一点。句中的 it 就是指前句中的“a bit of envy”,故 C 项正 确。 【8 题详解】 推理判断题。根据最后一段“One way is to take a good look at the person talking. Do his words fit the way he looks? Does what he says agree with the tone of voice? His posture(姿态)? The look in his eyes? Stop and think.”可知作者建议我们观察别人 说话的表情、语调、姿态和眼神等,通过这些观察可以辨别出别人的真正想法。故 D 项正确。 C. Have you ever wondered how your favorite NBA team received its famous name? All NBA teams have an interesting story or a history behind their names. Some of the names reflect the city's culture or history, others came from previous owners and many were selected through "Name the Team" contests. For teams like Los Angeles and Utah, the names were not always a reflection of the city. Even though Los Angeles has no lakes, the Laker name has been a city treasure for almost 40 years. Before going to Los Angeles, the team originated in Minneapolis, Minnesota. In 1948, team officials chose the name for its direct relationship to the state's motto, "The Land of 10,000 Lakes." The team name went unchanged after moving to Los Angeles in 1960. Because Utah's team originated in New Orleans, Louisiana, it was called the Jazz. In 1974, New Orleans club officials chose the name to represent the city for its
-5-

reputation as the "jazz capital of the world." The name stayed with the team even after finding a new home in Salt Lake City, Utah in 1979. The Chicago Bull's original owner, Richard Klein, named the team the Bulls. He picked the name because a fighting bull is relentless, and never quits. Klein, who founded the club in1966, believed these qualities were necessary for a championship team and hoped his Chicago athletes would live up to the team name. A belief that Bulls----winner of the six NBA championships have definitely followed. In 1967, the Indian Pacers selected their team name in a different way from most other teams. Their decision was based on what they wanted to accomplish in the NBA. Team officials chose the Pacers name because the organization wanted to set the "pace" in professional basketball 9. Which can be the best title for this passage? A. History of NBA C. Famous NBA Teams B. Stories behind the names of NBA Teams D. Interesting Stories about NBA

10. Los Angeles’ team is named “the Laker” because ____________. A. Los Angeles is a city of lakes B. it was named after a city treasure C. the team got this name in another city, which had a lot of lakes D. the name was selected from a “Name the Team” contest 11. “Jazz capital of the world” refers to ___________. A. New Orleans C. Los Angeles B. Salt Lake City D. Minneapolis

12. Richard Klein named Chicago’s team ‘the Bulls” mainly because _______. A. he had guessed the success of the team B. he wished the team to have the qualities of fighting bulls C. Chicago was then a city famous for fighting bulls D. people in Chicago used to like watching bull fighting 【答案】9. B 【解析】 本文是一篇说明文,本文主要介绍 NBA 球队的队名背后的故事,在后四段里分别介绍了“洛
-6-

10. C

11. A

12. B

杉矶湖人队、犹他爵士队、芝加哥公牛队和印第安纳步行者队”这四个队名的历史由来。 【9 题详解】 主旨大意题。 根据文章前两句“Have you ever wondered how your favorite NBA team received its famous name? All NBA teams have an interesting story or a history behind their names.”可知本文主要介绍 NBA 球队的队名背后的故事,在后四段里分别介绍了“洛杉矶湖 人队、犹他爵士队、芝加哥公牛队和印第安纳步行者队”这四个队名的历史由来,故 B 项正 确。 【10 题详解】 细节理解。根据第二段三四句“Before going to Los Angeles, the team originated in Minneapolis, Minnesota. In 1948, team officials chose the name for its direct relationship to the state's motto, "The Land of 10,000 Lakes."”可知湖人队在搬到 洛杉矶之前是在明尼苏达的 Minneapolis 城,这个地方有很多湖泊,由此得名为湖人队,后 来才搬到洛杉矶。故 C 项正确。 【11 题详解】 细 节 理 解 题 。 根 据 第 三 段 前 两 句 “Because Utah's team originated in New Orleans, Louisiana, it was called the Jazz. In 1974, New Orleans club officials chose the name to represent the city for its reputation as the "jazz capital of the world."”可 知犹他爵士队原来是在路易斯安娜的新奥尔良市,他们取名爵士是为了纪念新奥尔良市作为 世界爵士乐之都的荣耀。故 A 项正确。 【12 题详解】 推理判断题。 根据第四段二三句“He picked the name because a fighting bull is relentless, and never quits. Klein, who founded the club in1966, believed these qualities were necessary for a championship team and hoped his Chicago athletes would live up to the team name.”可知 Klein 选择公牛为名是希望这支球队能够像公牛一样永不放弃追求胜 利。故 B 项正确。 D. As a result of pollution, Lake Erie, on the borders of the USA and Canada, is now without any living things. Pollution in water is not simply a matter of “poisons” killing large numbers of fish overnight, Very often the effects of pollution are not noticed for many months
-7-

or years because the first organisms(生物体)to be affected are either plants or plankton. But these organisms are the food of fish and birds and other creatures. When this food disappears, the fish and birds die too. In this way a whole food chain can be wiped out, and it’s not until dead fish and water birds are seen at the river’s edge or on the seashore that people realize what is happening. Where do the substances which pollute the water come from? There are two main sources of sewage(污水)and industrial waste . As more detergent(洗涤剂)is used in the home, so more of it is finally put into our rivers, lakes and seas . Detergents harm water birds, dissolving the natural substances which keep their feathers water - proof. Sewage itself, if not properly treated, makes the water dirty and prevents all forms of life in rivers and the sea from receiving the oxygen they need. Industrial waste is even more harmful as there are many highly poisonous things in it, such as copper and lead(铅). So, if we want to stop this pollution, the answer is simple: sewage and industrial waste must be made clear before flowing into the water . It may already be too late to save some rivers and lakes, but others can still be saved if the correct action is taken at once. 13. Pollution of water is noticed________. A. when the first organisms are affected B. when a good many fish and birds die C. when poisonous things are poured into water D. as soon as the balance of nature is destroyed 14. The living things die because there is no ________in the lake or river. A. water C. poison B. fish D. oxygen

15. Which of the following is harmful according to the passage? A. Organisms B. Plants and plankton in the water C. Waste water from cities D. Industrial waste made clear before flowing into the water.
-8-

16. The way to stop water pollution is to________. A. realize the serious situation clearly B. put oxygen into the river C. make the waste material harmless before flowing into the water D. make special room in the sea for our rubbish 【答案】13. B 【解析】 本文是一篇说明文,文章分析了水污染问题的严重性和谁污染问题产生的原因,以及如何有 效防止水污染问题。 【13 题详解】 细节理解题。根据第二段最后一句“In this way a whole food chain can be wiped out, and it’s not until dead fish and water birds are seen at the river’s edge or on the seashore that people realize what is happening”可知只有死鱼和死鸟被发现的时候, 人们才意识到水污染问题。故 B 项正确。 【14 题详解】 细节理解题。根据第三段第五句“Sewage itself, if not properly treated, makes the water dirty and prevents all forms of life in rivers and the sea from receiving the oxygen they need.”可知如果污水没有被恰当处理,它让水变脏,阻止水生物吸收氧气,最终导致 水生物死亡。故 D 项正确。 【15 题详解】 推理判断题。根据第三段二三句“There are two main sources of sewage(污水) and industrial waste . As more detergent(洗涤剂)is used in the home, so more of it is finally put into our rivers, lakes and seas .”可知水污染的来源物主要是污水和公园 污染,这两类物质在城市的污水里都存在,故 C 项正确。 【16 题详解】 细节理解题。根据最后一段第一句“So, if we want to stop this pollution, the answer is simple: sewage and industrial waste must be made clear before flowing into the water .”可知在排放之前要净化一下污水和工业污染物,这样做可以有效地阻止水污染。故 C 项正确。 E.
-9-

14. D

15. C

16. C

Youth volunteers from Beijing University visited Song tang Hospital, a care clinic for the aged and dying patients, during the second Global Youth Service Day on April 21. Thirty student volunteers from the university’s School of International Studies sat at the beds of the patients in their specially decorated “care huts”. They talked with them and gave massages (按摩)to patients kept in their beds. I felt sorry that I could not offer more to these people than talking with them and trying to cheer them up. said Deng Yetao, 20, a third - year student. “But it occurred to me that they need more care and love than babies. They are afraid of the coming death. Their loneliness is worse than physical pains.” “Even though they are suffering a lot, the majority of the elderly people want to talk to us. Each of them has a lot of life experiences and philosophies to share. Instead of doing them a favor, I felt I was gaining a valuable lesson. Said Mao Xiaohua, another third - year student. Mao talked with two elderly patients for a whole afternoon. The fact that most of the patients in the 80 - room clinic are aged people with diseases which will lead to death soon made the volunteers’ hearts heavy. Ninety - one percent of the patients will spend the last days of their lives in the clinic, according to a survey by the hospital. Daily visits and services by social workers and youth volunteers are a very important part of their programmer. A total of 330, 000 Beijing students from 119 universities and colleges have visited the hospital. Many continue to offer services in their spare time. Some of them volunteer to hold the hands of dying patients during the last minutes of their lives. Yin Hang, a student from Beijing Medical College, said he felt“ the glory of life” as he saw the fading smile on the face of the old man who passed into a deep unconsciousness(昏迷)while he was holding his hands. 17. Youth volunteers from Beijing University went to Songtang Hospital to________. A. pay a visit to the aged B. talk to the aged D. help the aged out
- 10 -

C. show their love for the aged

18. The underlined sentence probably means________. A. I taught myself a lesson by talking to them B. I learned something important instead of only helping them C. I only wanted to get something rather than do them a favor D. I was glad to have given them a favor 19. When volunteers know most of the aged people are dying patients, they feel________ . A. sad B. disappointed D. worthless

C. satisfied

20. After reading the passage, we know________. A. the youth are fond of doing popular things B. they Second Youth Service Day is started by the Chinese government C. 91% of the aged in China are facing death D. the volunteers are taking an active part in the activity 【答案】17. C 【解析】 本文是一篇记叙文,来着北京一些大学的志愿者来到医院和患病的老人聊天并帮他们按摩, 通过这样的活动既帮助了老人,志愿者从中也学到了很多知识。这促使他们更加积极的参加 此类活动。 【17 题详解】 细节理解题。根据第一段后两句“Thirty student volunteers from the university’s School of International Studies sat at the beds of the patients in their specially decorated “care huts”. They talked with them and gave massages (按摩)to patients kept in their beds.”可知这些志愿者与老人聊天并帮他们按摩,他们通过这样的志愿活动, 表示出他们的爱心。故 C 项正确。 【18 题详解】 猜 测 句 意 题 。 根 据 划 线 句 前 一 句 “Each of them has a lot of life experiences and philosophies to share.”可知这些老人的生活经历都很丰富,有很多人生哲理和志愿者们 分享。这些志愿者在帮助老人的时候也可以从老人那里学到很多哲理知识。故 B 项正确。 【19 题详解】
- 11 -

18. B

19. A

20. D

细节理解题。根据第四段第二句“The fact that most of the patients in the 80 - room clinic are aged people with diseases which will lead to death soon made the volunteers’ hearts heavy.”可知这些老人都患了严重的疾病,并且这些疾病会导致老人 死亡,这让志愿者们心情沉重,让他们非常难过。故 A 项正确。 【20 题详解】 判断推理题。根据文章最后三段可知志愿者在帮助老人的同时也学到了很多知识,让他们感 觉到能够帮助他人是十分光荣的事情。由此可知他们会积极参加这样的志愿活动,故 D 项正 确。 F. You know eating fruit and vegetables is helpful. But did you know it can also make you look good? People who increased their intake over just six weeks developed a healthy glow and appeared more attractive, researchers found. Scientists at St Andrews University found eating them subtly increased yellow and red pigments in the volunteers’ skin. They monitored the food intake of 35 people and took pictures of their faces, arms and hands using a sensitive camera at the start, and after three and six weeks. Increasing their intake of greens by 2.9 portions a day was found to make the person look healthier and an extra 3.3 portion could enhance their attractiveness, when their photographs were rated by others. Fruit and vegetables are rich in carotenoids(类胡萝卜素), which are known to protect against cell damage from pollution and UV rays, and can also prevent age-related diseases including heart disease and cancer. But while it was known eating extreme amounts of certain vegetables such as carrots could turn skin orange, it was not known a small increase was perceptible to others and was seen as appealing. A camera measured changes to the skin’s redness, yellowness and lightness, and found it significantly changed in people who naturally increased their intake. These changes were not evident at three weeks. Using light sensors, the researchers showed these red and yellow hues(色调,
- 12 -

色相) were linked with the levels of carotenoids in their skin. There are hundreds of carotenoids but those thought to have the most dramatic effect are lycopene(番茄红素)which gives tomatoes and red peppers their red color - and beta-carotene found in carrots as well as broccoli, squash, and spinach. Skin color is also affected by chemicals called polyphenols(多酚), found in apples, blueberries and cherries, which cause blood rush to the skin surface. 21. From Paragraph 4, we learn that pictures were taken ______. A. three times using a special camera every three weeks B. twice using a sensitive camera every six weeks C. by 35 people when they ate fruit and vegetables D. by 35 people while being monitored to compare the changes 22. The word “appealing” (Paragraph 7) can best be replaced by ______. A. frightening C. dangerous B. harmful D. attractive

23. The red and yellow colors were related to _______ in their skin. A. the contents of intake B. the levels of carrots D. the amount of carotenoids

C. the time of eating fruit and vegetables

24. Among hundreds of carotenoids, which are most effective? ________ A. tomatoes and red peppers C. lycopene and beta-carotene B. squash, and spinach D. heir red colour and beta-carotene

25. The purpose of the article is to _______. A. tell people a new discovery B. advise people to eat more fruit and vegetables D. list the functions of carotenoids to skin 24. C 25. A

C. introduce a way to protect skin 【答案】21. A 【解析】 22. D 23. D

本文是一篇说明文,研究人员通过研究发现多吃蔬菜和水果有利于健康和皮肤,文章介绍了 分析的过程以及产生这一效果的原因。 【21 题详解】 细节理解题。根据第四段“They monitored the food intake of 35 people and took pictures of their faces, arms and hands using a sensitive camera at the start, and after three
- 13 -

and six weeks.”可知研究人员在开始的时候、第三周和第六周拍摄了参加研究的人们的图 片。也就是说共拍了三次,每三周拍一次。故 A 项正确。 【22 题详解】 猜 测 词 意题 。 根 据第 二段 “People who increased their intake over just six weeks developed a healthy glow and appeared more attractive, researchers found.”可知多 吃蔬菜和水果的人更健康更漂亮更有吸引力;第七段提出增加的水果和蔬菜的摄入量不多是 否也有这样的效果还不清楚。所以该词意为“attractive”,故 D 项正确。 【23 题详解】 推理判断题。根据倒数第三段“Using light sensors, the researchers showed these red and yellow hues(色调,色相) were linked with the levels of carotenoids in their skin.” 可知皮肤上的红黄颜色与类胡萝卜素的水平有关。故 D 项正确。 【24 题详解】 细节理解题。根据倒数第二段“There are hundreds of carotenoids but those thought to have the most dramatic effect are lycopene(番茄红素)which gives tomatoes and red peppers their red color - and beta-carotene found in carrots as well as broccoli, squash, and spinach.”可知 lycopene 和 beta-carotene 的效果最好。故 C 项正确。 【25 题详解】 主旨大意题。根据文章二三段“People who increased their intake over just six weeks developed a healthy glow and appeared more attractive, …. increased yellow and red pigments in the volunteers’ skin.”可知本文主要介绍了研究人员一项新的发现:多摄 入蔬菜和水果有利于健康和皮肤。故 A 项正确。 第二节(共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Universities are doing everything they can to become a green campus. But there are also items students can do to make your campus more eco-friendly. 1. Recycle everything, especially paper! There is a large amount of paper a college student goes through every term. _______26_______We know that these things can’t be avoided, but the way you handle the use of all the paper can really help create a better green campus. 2. Buy green.
- 14 -

____27____Paper, cleaning products and water are products that can be bought as recycled goods. They’re slightly more expensive than the normal products, but it’s worth it to make a green campus. 3. Walk and bike to school. Most campuses, especially those that are trying to become a more eco-friendly campus, have pretty good public transit (公共交通系统). _______28_______Walking or biking will help make your campus a green university. 4. ____29____

A water bottle can be refilled at any water fountain and can easily be drunk in class or while riding a bike. This will save the environment by decreasing the amount of plastic waste on your campus. 5. Buy used clothing. It is usually thought of as something to do to save money. ______30______Recycling clothes minimizes the use of resources to make clothing and puts a dent in the problem of worldwide sweatshops. A. Carry a water bottle. B. It is also good for the environment! C. Buy recycled goods as much as possible. D. Paper made of this kind of wood is much stronger. E. On top of that, almost all universities are pedestrian (步行者) friendly. F. It includes class notes, term papers, student newspapers and so on. G. Universities call on all the students to learn to recycle all the waste paper. 【答案】26. F 28. E 30. B 【解析】 本文是一篇说明文,大学生可以做很多让大学成为一个绿色环保的地方,文章建议大学生节 约纸张、尽量步行、使用水瓶以及购买旧衣服等。 【26 题详解】 横线前一句“There is a large amount of paper a college student goes through every
- 15 -

27. C

29. A

term.”告诉我们每学期大学生要使用很多纸张,划线句是对大学生用纸的介绍。 F 项“It includes class notes, term papers, student newspapers and so on.”符合上下文语境, 所以选择 F 项。 【27 题详解】 本段的标题是“Buy green”,它建议人们购买绿色产品。本句内容必须是有绿色环保商品相 关的内容,C 项“Buy recycled goods as much as possible.”与本段的中心思想一致,所 以选择 C 项。 【28 题详解】 横线后一句“Walking or biking will help make your campus a green university.”告 诉我们步行和骑自行车会让校园更加环保,建议大学生更多步行。 E 项“On top of that, almost all universities are pedestrian (步行者) friendly.”与后句一致,所以选择 E 项。 【29 题详解】 横线后一句“A water bottle can be refilled at any water fountain and can easily be drunk in class or while riding a bike.”说明了使用水瓶的好处,建议人们自己携带水 瓶,以免产生额外的塑料瓶等垃圾废料。A 项“Carry a water bottle”与本段中心思想一致, 所以选择 A 项。 【30 题详解】 本段的标题及第一句“It is usually thought of as something to do to save money. ” 建议人们购买二手服装,并说明了旧衣服能够省钱并且环保。B 项“It is also good for the environment!”与中心思想及前句相符。故 B 项正确。 第二部分:英语知识运用(共两节) 第一节:完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最 佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。 Each year her husband sent her valentine roses, tied with pretty bows, and a card. The card would ___31___say,“I love you even more than last year on this day.” The year he___32___, the roses were delivered to her door as usual. The card said,“Be my valentine. My love for you will always___33___with every passing year.” She thought this was the___34___ time that the roses would appear. She___35___he
- 16 -

ordered roses___36___without knowing that he would___37___.He always liked to do things ahead. Then, if he got busy, everything would work out ___38___.She put ___39___ in a very special vase, and then placed the vase beside the portrait of his smiling face. She would sit for hours, staring at his picture and the roses. A year went by,___40___it was tough to live without him. Then, on Valentine’s Day, the doorbell rang, and she saw roses sitting ___41___ her door. She brought the roses in, and then looked at them in surprise. Later she ___42___ the flower? shop and asked them to explain ___43___valentine roses were sent to her. The owner replied,“I know your husband passed away a year ago. The flowers you___44___today were paid for two years ago. Your husband always planned ahead. Here is ___45___ of many years. You’ll get them every year till and he also wrote a special little___46___for youhe did this years ago. He said, ‘If you find out that I’m no longer here, the card should be sent to my wife the following year.’” She thanked him and hung up the phone, her tears ___47___ her face. She found a card among the roses and read it slowly,“Hello,my love. I know it’s been a year since I was gone. I hope it’s not too hard for you to overcome. I know you must be ___48___ and the pain is real. The ___49___ we shared made everything so beautiful in life. I loved you more than___50___can say. Please try not to be too sad. That is why the roses will be sent to you for years.” 31. A. sometimes 32. A. died 33. A. come 34. A. first 35. A. guessed 36. A. in return 37. A. live through 38. A. free 39. A. one 40. A. but 41. A. by B. always C. occasionally C. disappeared C. grow C. last D. leave D. every D. informed D. in advance D. leave behind D. rarely D. retired

B. returned B. plant B. second

B. remembered

C. decided

B. in addition to B. pass away C. quiet C. them C. then C. inside

C. in reality C. break down D. fine

B. early B. some B. and B. out

D. it D. therefore D. upon
- 17 -

42. A. visited 43. A. when 44. A. sent 45. A. an order 46. A. letter

B. went B. whether B. received

C. came C. why

D. called D. how D. accepted D. a program

C. possessed

B. an excuse B. article

C. a proposal C. note D. card

47. A. coming into 48. A. crazy 49. A. marriage 50. A. flowers 【答案】31. B C 49. C 【解析】 【分析】 40. B

B. running down C. lonely C. love C. cards 34. C 43. C

C. going out

D. getting away

B. cautious B. life B. roses 32. A 41. A

D. embarrassed D. family D. words 35. A 44. B 36. D 45. A 37. B 46. D 38. D 47. B 39. 48. C

33. C 42. D

50. D

本文是一篇记叙文,讲述了一个感人至深的爱情故事,文章中两位主人翁非常相爱,丈夫去 世之前就事先预定了多年的情人节鲜花送给妻子,希望妻子在他去世以后不要难过。 【31 题详解】 考查副词辨析。 A. sometimes 有时候; B. always 总是, 一直; C. occasionally 偶尔; D. rarely 很少,罕见;每年她的丈夫都会送她情人节玫瑰和卡片,卡片上总会写着“我比去年的这一 天更爱你”,本句使用 always 介绍她的丈夫一直所写的卡片内容。故 B 项正确。 【32 题详解】 考查动词辨析及上下文串联。A. died 去世,死亡;B. returned 归还,返回;C. disappeared 消失;D. retired 退休;今年她丈夫去世了,但是玫瑰还是和往常一样送到她的门前。根据 第 10 空“A…,_10_it was tough to live without him.”可知她的丈夫去世了。故 A 项正 确。 【33 题详解】 考查动词辨析。A. come 到来;B. plant 种植;C. grow 成长,生长;D. leave 离开;这年 的卡片上写着:我对你爱每一年都在增加。使用动词 grow 表示丈夫对她的爱变得更浓。故 C 项正确。 【34 题详解】
- 18 -

考查形容词辨析。A. first 第一处;B. second 第二次;C. last 最后一次;D. every 每一; 她以为这是最后一次收到丈夫的玫瑰了,她猜想这是丈夫生前预订好的。故 C 项正确。 【35 题详解】 考查动词辨析。A. guessed 猜想;B. remembered 记得;C. decided 决定;D. informed 通 知;她以为这是最后一次收到丈夫的玫瑰了,她猜想这是丈夫生前预订好的。故 A 项正确。 【36 题详解】 考查介词短语辨析。A. in return 作为回报;B. in addition to 除…之外;C. in reality 实际上;D. in advance 提前;她以为这是最后一次收到丈夫的玫瑰了,她猜想这是丈夫生前 预订好的。故 D 项正确。 【37 题详解】 考查动词短语辨析及上下文串联。A. live through 度过;B. pass away 去世;C. break down 崩溃;D. leave behind 遗漏;根据第 10 空“A…,_10_it was tough to live without him.” 可知她的丈夫去世了。丈夫在去世之前就预订了玫瑰花,但是他并不知道他会去世。故 B 项 正确。 【38 题详解】 考查形容词辨析。A. free 自由的;B. early 早的;C. quiet 安静的;D. fine 好的;她的 丈夫总是喜欢提前把事情做好,所以即使他很忙,事情最终的结果会很好。故 D 项正确。 【39 题详解】 考查代词及上下文串联。根据本段第一句“The year he___2___, the roses were delivered to her door as usual.”句中代词 them 代替句中的复数名词 the roses。故 C 项正确。 【40 题详解】 考查生活常识及上下文串联。失去丈夫单独生活,一个人的生活会变得很难。上下文之间是 顺接关系,故 B 项正确。 【41 题详解】 考查介词辨析。A. by 在…旁边;B. out 在…外面;C. inside 在…里面;D. upon 一…就…; 又过了一年,情人节来了,门铃响了,她在门旁边发现了玫瑰花。故 A 项正确。 【42 题详解】 考查动词辨析。A. visited 拜访,参观;B. went 前往;C. came 来;D. called 打电话;丈 夫去世了但是仍送花,这让她很惊讶,所以就打电话给花店要求对方解释为什么还要送花给 她。故 D 项正确。
- 19 -

【43 题详解】 考查连词辨析。A. when 何时;B. whether 何地;C. why 为什么;D. how 如何;丈夫去世了 但是仍送花,这让她很惊讶,所以就打电话给花店要求对方解释为什么还要送花给她。故 C 项正确。 【44 题详解】 考查动词辨析。A. sent 送;B. received 收到;C. possessed 拥有;D. accepted 接受;对 方向她解释,她的丈夫是一个总是把事情做在前面的人,她收到的这些花是他之前就事先预 定好的。这是一个很多年的预定。故 B 项正确。 【45 题详解】 考查名词辨析。A. an order 预定;B. an excuse 借口;C. a proposal 建议;D. a program 项目,节目;她的丈夫是一个总是把事情做在前面的人,她收到的这些花是他之前就事先预 定好的。这是一个很多年的预定。故 A 项正确。 【46 题详解】 考查名词辨析及上下文串联。A. letter 信件;B. article 文章;C. note 便条;D. card 卡 片;根据第一句“Each year her husband sent her valentine roses, tied with pretty bows, and a card. The card would ___1___say…”可知丈夫给她送货的时候,还附上卡片。这些 卡片是他之前就写好的。故 D 项正确。 【47 题详解】 考查短语辨析。A. coming into 进入;B. running down 滚落;C. going out 熄灭;D. getting away 逃脱,离开;她向对方表示感谢并挂断了电话,眼泪从脸上滚落了下来。故 B 项正确。 【48 题详解】 考查形容词辨析。A. crazy 疯狂的;B. cautious 谨慎的;C. lonely 孤独的;D. embarrassed 尴尬的;本句是丈夫事先写给她的便条,丈夫去世以后,她一定会孤单也会很痛苦。因为他 们非常爱对方。故 C 项正确。 【49 题详解】 考查名词辨析。A. marriage 婚姻;B. life 生活;C. love 爱情;D. family 家人;他们之 间的爱情让生活中的一切都那么地美好,他对的爱无法用语言来描述。故 C 项正确。 【50 题详解】 考查名词辨析。A. flowers 鲜花;B. roses 玫瑰;C. cards 卡片;D. words 语言;丈夫对 的她的爱是无法用语言描述的,丈夫希望她不要难过。故 D 项正确。
- 20 -

【点睛】本文小题 2 考查了完形填空中的近义词复现,根据第 10 空“A…,_10_it was tough to live without him.”可知她的丈夫去世了。故选择 die。在完成完形填空时,我们可以利 用原词复现,寻找近义词语。完型填空试题中,有些词语常常重复出现在语篇之中。词汇复 现的语用意义使得语篇中的句子相互衔接和连贯,从而构成一个完整而又有机的意义整体。 在阅读文章的过程中,有时也会发现一些与选项意义紧密相连的同义词或近义词。因此要学 会充分利用这些词所提供的有效信息进行合理的推侧判断,选出正确答案。如: Everyone started to 55____their hands .Suzy Khan gave them a shy smile and the applause was deafening .I knew then Suzy was going to be all right. 55. A. clap B. wave C. raise D. shake

答案: 由后面的 applause (掌声)可知此处表示“大家开始鼓掌”.Clap one’s hands 鼓掌 第 II 卷 注意:将答案写在答题卷上, 写在本试卷上无效。 第一节(共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分) 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容或括号内单词的正确形式。 In order to know a foreign language ____51____(complete), four things are necessary. Firstly, we must understand the language when we hear ____52____ spoken. Secondly, we must be able to speak it correctly with confidence and without hesitation. Thirdly, we must be able to read the language , and fourthly, we must be able to write it. We must be able to make sentences that are grammatically correct. There is no easy way to succeed ___53___ language learning. ____54____ good memory is of great help, but it is not enough only ____55____(memorize) rules from a grammar book. It is not much use learning by heart long list of words and ____56____(they) meaning, studying the dictionary and so on. We must learn by using the language. ___57___we are satisfied with only a few rules we ___58___(memorize), we are not really learning the language. “Learn through use” is a good piece of advice for those ___59___are studying a new language. Practice is important. We must practise speaking and ___60___(write) the language whenever we can. 【答案】51. completely 52. it 54. A 53. in 55. to memorize
- 21 -

56. their

57. If

58. have memorized 59. who 【解析】 本文是一篇说明文,文章讲述了学习语言要做的四件事情:理解语言、正确地讲语言、阅读 和写作,同时作者建议我们在“用中学”。 【51 题详解】 考查副词。句意:为了彻底了解一门外语,四件事情是必要的。在英语里副词通常充当状语 修饰形容词、副词、动词或整个句子,而形容词通常作定语或表语。本句中使用副词作状语 修饰动词短语 know a foreign language,所以要填 completely。 【52 题详解】 考查代词。句意:首先当我们听到这种语言被讲,一定要理解这门语言。句中 it 指代前半句 中提到的名词 the language。所以要填 it。 【53 题详解】 考查介词。句意:在语言学习方面没有容易的方法。介词 in 意为“在…方面”,句中也可以 理解为 succeed in…在…方面取得成功。所以要填介词 in。 【54 题详解】 考查冠词。句意:好的记忆非常有帮助,但是仅仅记得语法书上的语法规则还远远不够。句 中不定冠词 a 修饰 good memory,表示泛指。所以要填 A。 【55 题详解】 考查不定式。句意:好的记忆非常有帮助,但是仅仅记得语法书上的语法规则还远远不够。 句中 it 是形式主语,真正的主语是不定式短语 to memorize rules from a grammar book。 所以要填 to memorize。 【56 题详解】 考查形容词。句意:学习很长的单词和他们的意思是没有用的。句中要使用形容词物主代词 作定语修饰名词 meaning,所以要填 their。 【57 题详解】 考查连词。句意:如果我们只是满足于记得的一些规则,我们不会真正地学会这么语言。根 据句意可知上下文之间是条件关系,所以要填 If 引导条件状语从句。 【58 题详解】
- 22 -

60. writing

考查时态。句意:如果我们只是满足于记得的一些规则,我们不会真正地学会这么语言。根 据句意可知应该使用现在完成时表示我们已经记得的一些规律,所以要填 have memorized。 【59 题详解】 考查定语从句。句意:对于那些正在学习一门新的语言的人,“用中学”是一条很好的建议。 定语从句的先行词是 those,关系代词 who 指代先行词,引导定语从句并在句中充当主语。所 以要填 who。 【60 题详解】 考查动名词。句意:无论何时只要可能,我们一定要练习说这门语言并进行写作。动词短语 practice doing sth 练习做某事,句中动名词 speaking 和 writing 构成并列关系,所以要填 writing。 第二节 单词拼写 61. Chinese arts have won the _________________(欣赏) of many people outside China. 62. If you take his young age into ______________(考虑), he has done a good job. 63. Her mother left her a ________________(有价值) ring. 64. Her face turned red with __________________(尴尬). 65. He was very __________________(有热情) about his research. 66. China’s scientists have made a great _________________(突破) in the technology. 67. The experience are __________________(印象深刻) on his mind. 68. They could see some animals in the __________________(废弃) village. 69. After the whole day’s running, they were _____________________(精疲力竭) 70. He dealt with the problem in a ______________________(专业) way. 【答案】61. appreciation 62. consideration 63. valuable 64. embarrassment 65. enthusiastic 66. breakthrough 67. impressive 68. abandoned/deserted
- 23 -

69. exhausted 70. professional 【解析】 【61 题详解】 考查名词。 句意: 中国艺术已经赢得了很多中国以外的人的欣赏。 名词 appreciation 意为“欣 赏、感激”,在句中充当动词 win 的宾语,所以要填 appreciation。 【62 题详解】 考查动词短语。句意:如果你考虑到他年龄较小,他表现得很好。动词短语 take sth into consideration 考 虑 某 事 ; 其 中 名 词 consideration 作 介 词 into 的 宾 语 , 所 以 要 填 consideration。 【63 题详解】 考查形容词。句意:她妈妈留给她一个贵重的戒指。形容词 valuable 意为“贵重的,有价值 的”,在句中充当定语修饰名词 ring,一起作动词 leave 的宾语,所以要填 valuable。 【64 题详解】 考查名词。句意:因为尴尬她的脸变红了。名词 embarrassment 意为“尴尬”构成短语 with embarrassment 意为“尴尬地”,在句中充当状语。所以要填 embarrassment。 【65 题详解】 考查形容词。句意:他对他的研究很有热情。形容词 enthusiastic 意为“热情的”构成短语 be enthusiastic about 意为“对…热情”,在句中充当谓语部分,所以要填 enthusiastic。 【66 题详解】 考查名词。句意:中国科学家在这个技术上已经取得很大的突破了。句中名词 breakthrough 意为突破,做动词 make 的宾语,所以要填名词 breakthrough。 【67 题详解】 考查形容词。句意:在他的脑海里,这个经历印象深刻。形容词 impressive 意为“印象深刻 的”,在句中充当表语,与系动词 are 构成系表结构。所以要填 impressive。 【68 题详解】 考查形容词。句意:在这个被遗弃的村子里,他们能够看见一些动物。形容词 abandoned/deserted 意为“被废弃的/被遗弃的”,作定语修饰名词 village,一起做介词 in 的宾语。所以要填 abandoned/deserted. 【69 题详解】
- 24 -

考查形容词。句意:跑了一天以后,他们都筋疲力尽。形容词“exhausted”意为“筋疲力尽 的”,在句中和系动词 were 构成系表结构,所以要填 exhausted。 【70 题详解】 考查形容词。句意:他们用一个专业的方法处理这个问题。形容词“professional”意为“专 业的”,在句中作定语修饰名词 way,所以要填 professional。 写作(共两节,满分 30 分) 第一节: 短文改错(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分) 71.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10 处语言错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。 增加:在缺词处加一个漏字符号(∧) ,并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用斜线(\)划掉。 修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。 注意:1. 每处错误及其修改仅限一词。 2. 只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不计分。 I couldn’t believe my ears when I heard my name calling. I was chosen to play the leading role in the play,that was my dream. As a shy and thin girl,I used to be quite afraid of speaking in the public. But my parents and teachers always encourage me to do so. Now I have changed great. In class,I am often the first one to stand up and answer questions even if I may take some mistakes. No pains,no gains. Now I am always brave enough overcome the difficulty in my heart and have changed in a lively girl. So my experience shows that we should not be afraid of losing face but only in this way can we make progresses. 【答案】 第一处:calling 改为 called 第四处: encourage 改为 encouraged 第二处:that 改为 which 第三处: 删除 in 后 the

第五处: great 改为 greatly 第六处: take 改为 make 第九处:but 改为 and

第七处:enough 后加 to 第八处:in 改为 into 第十处:progresses 改为 progress 【解析】 【分析】

本文是一篇记叙文,作者从一个害羞瘦弱的女孩变成了一个勇敢表现自我的女生,最终被选 中成为了喜剧表演的主角,实现了人生梦想。
- 25 -

【详解】第一处:考查过去分词。句意:当我听见我的名字被叫的时候,我不敢相信自己的 耳朵。句中动词 hear 的宾语 my name 与动词 call 构成被动关系,要用过去分词充当宾语补 足语,所以要把 calling 改为 called。 第二处:考查定语从句。句意:我被选中在这部戏剧里演主角,这是我的梦想。本句中含有 非限制性定语从句,that 不能引导非限制性定语从句,关系代词 which 指代前面一句话的内 容,在句中做主语,所以要把 that 改为 which。 第三处:考查固定短语。句意:作为一个害羞的瘦弱的女孩,我过去常常害怕当众讲话。介 词短语 in public 意为“当众”,在句中做状语修饰动词 speak。所以要删除 in 后的 the。 第四处:考查时态。句意:但是我的父母和老师总是鼓励我这样做。本文叙述过去发生的事 情,全文都以过去时为主,本句也要用过去式,所以要把 encourage 改为 encouraged。 第五处:考查副词。句意:现在我已经改变了很多。在英语里副词通常充当状语修饰形容词、 副词、 动词或整个句子, 而形容词通常作定语或表语。 本句中使用副词作状语修饰动词 change, 所以要把 great 改为 greatly。 第六处:考查固定短语。句意:即使我也许会犯错,我也经常是第一个站起来回答问题。固 定的动词短语 make mistakes,所以要把 take 改为 make。 第七处:考查不定式。句意:现在我足够勇敢战胜内心的困难并成为一个可爱的女孩。句中 应该形容词的后面应该使用不定式短语对主语进行说明,所以要在 enough 后面加 to。 第八处:考查固定短语。句意:现在我足够勇敢战胜内心的困难并成为一个可爱的女孩。动 词短语 change into 变成…; 句中 a lively girl 做介词 into 的宾语, 所以要把 in 改为 into。 第九处:考查连词。句意:我的经历说明我们不应该害怕丢脸,并且只有用这种方法我们才 能取得进步。根据句意可知上下文是并列关系,所以要把 but 改为 and。 第十处:考查名词。句意:句意:我的经历说明我们不应该害怕丢脸,并且只有用这种方法 我们才能取得进步。 动词短语 make progress 意为“取得进步”, 名词 progress 意为“进步”, 是一个不可数名词,没有复数形式,所以要把 progresses 改为 progress。 【点睛】短文改错中形容词副词的必考内容,本文小题 5 考查副词,句中使用副词作状语修 饰动词 change,所以要把 great 改为 greatly。形容词、副词:形容词、副词的误用主要指 在该用形容词的地方用了副词,该用副词的地方用了形容词。改错行中出现形容词或副词时 就要仔细分析该形容词或副词修饰什么,形式是否正确,是原级、比较级还是最高级。形容 词、副词误用也是常考的改错项目之一。 1.I had not interest in English .
- 26 -

interest 是名词,应用形容词 no 来修饰,而 not 是副词,副词不能修饰名词 2. These are the happier girls I’ve ever seen. 此处有 I’ve ever seen 限定,应用最高级,故 happier 应改为 happiest. 第二节: 书面表达 (25 分) 72.假定你是李华。 你的美国朋友彼得来信, 表示想来中国旅游, 询问你是否有时间接待。 请 给他回信,要点如下: 1.来信已悉,欢迎来华; 2.航班信息,以便接机; 3.住宿地点,旅行计划。 注意:1.词数 100 左右; 2.可以适当增加细节,以使行文连贯; 3.开头语已为你写好,不计入总词数。 Dear Peter, I'm so glad to hear from you, knowing that you are visiting China. ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________________ ____________ ________________________________________________________________________ Yours Li Hua 【答案】Dear Peter,
- 27 -

I'm so glad to hear from you, knowing that you are visiting China. I'll be free at that time and I'm eager to meet you. Please tell me your flight number and arrival time so that I can pick you up at the airport. You are welcome to stay at my house, where you can meet my family and friends. My plan goes like this: During the first week, I'll take you to Beijing to show you around some famous royal palaces as well as the Great Wall, thus helping you know more about Chinese history. Then in the following week, we'll go to Yunnan Province, because it's amazing to experience the traditional customs and beautiful sceneries there. If you have any suggestions, please write to inform me. All the best. Yours, Li Hua 【解析】 【分析】 本文是一篇提纲类书面表达,要求考生把自己当成李华。你的美国朋友彼得来信,表示想来 中国旅游,询问是否有时间接待。 请给他回信,说明文字提示中的要点。 【详解】第 1 步:审题。根据提示可知本文是一封书信,要求考生用英语给美国朋友彼得回 信,欢迎来访并询问有关航班信息。全文以一般将来时时和第一人称为主。 第 2 步:组织要点。1.来信已悉,欢迎来华;2.航班信息,以便接机;3.住宿地点,旅行计 划。 第 3 步:根据提示及关键词组进行遣词造句,关键词为 be free、pick up、meet my family and friends、show around、experience the traditional customs and beautiful sceneries 等。写作时注意书信的格式和惯用语。 第 4 步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰, 保持整洁美观的卷面是非常重要的。 【点睛】本篇范文结构完美,条理清晰。范文时态和人称运用准确,涵盖了文字提示要求的 所有要点,且有适当的个人发挥。考生运用了多样式的句型结构,整篇文章富有变化,并不 死板。使用了较多的高级词汇,如 pick up、experience the traditional customs 等;尽 量运用了丰富的句式,如状语从句…… so that I can pick you up at the airport.分词 做状语用法…….thus helping you know more about Chinese history 等。同时文章的一些
- 28 -

串联成分让各个要点更为紧密地结合在一起。以上写作技巧的运用提升了文章的层次,显示 了考生具有很强的驾驭语言的能力。

- 29 -



友情链接: 医学资料大全 农林牧渔 幼儿教育心得 小学教育 中学 高中 职业教育 成人教育 大学资料 求职职场 职场文档 总结汇报